top of page

Sürdürülebilir Beslenme


Sürdürülebilir sağlıklı diyetler bireyin sağlığını ve iyilik halini tüm yönleri ile geliştiren, düşük çevresel baskısı ve etkisi olan, erişilebilir, maliyeti karşılanabilir, güvenilir, eşitlikçi ve kültürel olarak kabul edilebilir beslenme örüntüleridir.

Hedefi tüm bireylerin optimal büyüme ve gelişmesini sağlamak, günümüz ve gelecek nesillerin tüm yaşam sürecinde fiziksel, mental ve sosyal yönden iyilik halini ve işlevselliğini geliştirmek, malnütrisyonun her türünün (yetersiz beslenme, mikrobesin ögeleri eksikliği, fazla kilo) önlenmesine katkı sağlamak, beslenmeye bağlı bulaşıcı olmayan hastalıkların riskini azaltmak, biyoçeşitliliğin ve gezegenin korumasını desteklemektir.


WHO (Dünya Sağlık Örgütü) ve FAO (Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü)’ya göre sürdürülebilir sağlıklı diyetler için;

  • Emzirmeye erken başlanarak, altı aya kadar sadece anne sütüyle ve uygun tamamlayıcı beslenmeyle birlikte iki yıl ve sonrasına kadar emzirmeye devam edilmeli.

  • Yüksek oranda işlenmiş yiyecek ve içecek ürünlerini kısıtlarken, gıda grupları arasında dengelenmiş işlenmemiş veya minimum düzeyde işlenmiş gıdalar tüketilmelidir. (Bazı işleme biçimleri çok yüksek yoğunlukta tuz, ilave şeker ve doymuş yağlara yol açabilir ve bu ürünler yüksek miktarlarda tüketildiğinde diyet kalitesini bozabilir.)

  • Kepekli tahıllar, baklagiller, kuruyemişler, bol ve çeşitli meyve ve sebzeler tüketilmeli. (Patates, tatlı patates, manyok ve diğer nişastalı kökler meyve veya sebze olarak sınıflandırılmaz.)

  • Orta miktarda yumurta, süt ürünleri, kümes hayvanları ve balık tüketilebilir. Kırmızı et az miktarda tüketilmelidir.

  • Güvenli ve temiz içme suyu kullanılmalıdır.

  • Büyüme ve gelişme ve yaşam döngüsü boyunca aktif ve sağlıklı bir yaşam için ihtiyaçları karşılamak için enerji ve besin maddeleri yeterli olmalıdır. (İhtiyaçlara ulaşmalı ancak bunları aşmamalıdır).

  • Yağ tüketiminde doymuş yağların yerini doymamış yağlar almalı, endüstriyel trans yağlar ortadan kaldırılmalıdır. Yağlardan alınan toplam enerji, toplam enerji alımının %30-35'i kadar olmalıdır. Toplam enerji alımının %10'undan daha azı (%5'ten de az olması istenir). Serbest şekerlerden gelebilir. Günde 5 g'dan fazla olmayan tuz (iyotlu) kullanılabilir.

  • Gıda kaynaklı hastalıklara neden olabilecek patojenler, toksinler ve diğer ajanları minimum düzeyde olmalı veya mümkünse hiç olmamalı.

  • Gıda ambalajlarında plastik ve türevlerinin kullanımı en aza indirilmeli.

  • Gıda kaybı ve israfı azaltılmalı.

28 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page