top of page

Kombucha Çayı Gerçekten Gerekli Mi?


Kombucha, demlenmiş çay ve şekerden yapılan fermente bir içecektir. MÖ 220 civarında kuzeydoğu Çin'de ortaya çıktığı bilinmektedir. Kombucha çayı, asetik asit bakterileri ve laktik asit bakterilerinden oluşan bir kültürden fermentasyon sonucu elde edilir. Bu fermentasyon genellikle siyah ve yeşil çayın içerisinde gerçekleştirilir. Şeker konsantrasyonları bir fermentasyondan diğerine farklılık gösterebilir. Kombucha çayı son zamanlarda tüm dünyada popüler bir hale geldi. Kombucha'nın popülaritesi "anti-inflamatuar, antioksidan, kolesterol düşürücü, kanser yayılımını azaltıcı; karaciğer, bağışıklık sistemi ve sindirim sistemi fonksiyonlarını iyileştirici olması" gibi sözde sağlık yararlarından kaynaklanmaktadır.

Kombucha genellikle ev yapımıdır ve bu nedenle dikkatli olmak önemlidir çünkü zararlı mikroorganizmalar hazırlık boyunca çayı kontamine edebilir.

Kombucha’nın hiponatremi, laktik asidoz, hepatit, hipertermi, kurşun zehirlenmesi, alerjik reaksiyon, sarılık, mide bulantısı, kusma, metabolik asidoz, karaciğer hasarı gibi yan etkileri raporlanmıştır. Potansiyel riskler; kaplardan ağır metallerin süzülmesi, aşırı asidik kombucha çayı tüketimi veya önceden var olan sağlık sorunları olan bireyler tarafından tüketilmesi ile ilişkilidir. Kombucha az miktarda alkol içerir. Kombucha, hamile kadınlarda ve önemli böbrek, akciğer veya karaciğer hastalığı olan kişilerde kullanılmamalıdır. Bu etkilere rağmen, sağlıklı bireyler tarafından günde yaklaşık 118 mL tüketilirse Kombucha çayı zararlı kabul edilmez. Ancak potansiyel riskleri unutulmamalıdır.

Günümüzde Kombucha çayı tüm dünyada bilinmesine rağmen biyolojik özellikleri tam olarak anlaşılamamıştır. Kombucha'nın insan sağlığına faydalarını destekleyen kanıtlar eksiktir. Genellikle Kombucha ile ilgili yapılan çalışmaların çoğu in vitro (laboratuvar koşulları) ve in vivo (hayvan deneyleri vb.) düzeydedir. İnsan sağlığı için yararlarının klinik deneylerde test edilmesi gerekmektedir.

23 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page